söndag 22 november 2015

Hur uppfattar vi ord?


I dagens debatt om invandringen har det nog för de flesta blivit klart att folk generellt har svårt att diskutera ett ämne utan att hamna i enorma missförstånd hela tiden.

Den, som gör en kritisk kommentar till politikernas agerande, blir omedelbart kallad ”rasist” av andra. Det är väl det vanligaste och enklaste exemplet.

Men... ordet ”rasist” betyder ungefär ”anhängare till en raslära” och majoriteten av dem, som blir kallade för ”rasister” är inte anhängare av någon sådan lära. De vet vanligtvis inte ens om det existerar en sådan lära eller inte.
Det är säkert inte någon av dem som har läst den senaste boken om rasforskningen. De flesta har aldrig sett en sådan bok.
Den, som skriker ”rasist” har antagligen gjort några luddiga associationer till nazisterna, utan att egentligen ha funderat närmare på saken, så man kan varva "rasist" med ”nazist” också, utan att egentligen behöva bry sig om ifall det stämmer eller inte.
”Om man inte vill att folk från Mellanöstern ska komma hit och ta över, och utrota alla som har fel tro, så är man nazist och rasist! Punkt och slut!”
Orden fungerar helt enkelt som vanliga, enkla skällsord, som slagträn, som man dänger i skallen på andra, som inte fogligt tycker likadant som man själv.

Jag lyssnade på en intervju med en expert på islam och han sade att IS är en fascistisk organisation.
Det betyder alltså att de, som vill motarbeta att utländska fascister får makt i Sverige, själva då blir kallade fascister enbart för att de vill försvara sig mot fascister???

Vad menar folk egentligen?

Jag har länge undrat över hur det kan komma sig att folk har så luddiga begrepp om vad olika ord betyder att det ofta verkar som om de inte alls vet vad de säger eller ens vet vad de menar. Man bryr sig inte ens om att ta reda på vad man själv menar med det man säger.

Jag brukar tänka som så att man kan ju i alla fall försöka ta reda på vad ord och begrepp betyder!

Så kanske man borde läsa grunderna i linguistik också.


Texten fortsätter här

Jag letade efter böcker och...oj, så många det finns!
Om man klickar på en bok så kan man läsa mer om den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar